"My jsme se rozhodli, že rozezníme budíky v symbolický čas v 19:30, což je zhruba čas, kdy policejní kordon na Národní třídě před 27 lety přehradil cestu studentům, kteří šli z Albertova," řekl shromážděným filosof Václav Němec z iniciativy Kroměřížská výzva, která hledá kandidáta do příští prezidentské volby v roce 2018.

Zahájení zásahu proti studentskému průvodu 17. listopadu 1989 se pořadatelé happeningu rozhodli oslavit nikoli minutou ticha - protože, jak uvedl Němec, se ještě nejedná o pohřeb demokracie, ale minutou hluku. "Protože chceme probudit občanskou společnost, aby se nechovala jako Šípková Růženka, která svým spánkem a svoji lhostejností umožňuje, aby byly pošlapávány demokratické principy a hodnoty," zdůraznil Němec.

Zvonění budíků mělo podle něho taky připomenout politikům, aby tyto hodnoty hájili a aby je nepošlapávali a nevyprodávali je za pochybné zájmy nebo spojenectví.

Oslavu státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii na Václavském náměstí pojali organizátoři jako pásmo několika desítek hudebních a řečnických vystoupení. Organizátoři předem zdůrazňovali, že akce s názvem Koncert pro budoucnost není protestem ani politickou kampaní, ale občanským setkáním.

Projevy se ale nesly i ve znamení kritiky prezidenta Miloše Zemana. "Svobodně zvolený prezident se stal neúnosným morálním a bezpečnostním rizikem pro tento stát. Lidé kolem něho zrazují ideály 17. listopadu a obrací kormidlo k východu," uvedl kněz a sociolog Tomáš Halík. Zřejmě v narážce na pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů řekl, že čeští představitelé "stahují kalhoty dříve, než čínský mocnář pohrozí svou rákoskou". Režisér Břetislav Rychlík označil prezidenta za muže minulosti, protože nemá zemi co nabídnout.

O "malé době normalizační" hovořil v souvislosti s nynější atmosférou ve společnosti rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. "Musíme mnohé udělat pro to, aby byla co nejkratší," zdůraznil. Nestačí podle Beka najít člověka, který bude reprezentovat liberální část společnosti v prezidentské volbě, ale je taky třeba pokračovat v úsilí o obnovu občanské společnosti.

Filosof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa reagoval na slova některých řečníků o tom, že se někdo snaží odtrhnout inteligenci od národa. "Jenže inteligence bez národa je jalová a národ bez inteligence je blbý. A blbý národ potřebují vůdcové na to, aby ho ovládali," řekl.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru napsal, že se z avizované oslavy svobody a demokracie stal klasický antizemanovský politický mítink.

Lidé zaplnili zhruba polovinu náměstí. Před sochou svatého Václava někteří z nich zapalovali svíčky. Na Václavském náměstí se před sedmadvaceti lety konaly masivní shromáždění takzvané sametové revoluce a podobně to na něm vypadalo i dnes.