V Arkansasu budou voliči rozhodovat o lékařském využívání marihuany. V případě souhlasu by šlo o první stát na konzervativním jihu USA, který by užívání konopí v medicíně povolil. Loni podobný návrh neprošel těsnou většinou 30.000 z 1,3 milionu odevzdaných hlasů.

V Kalifornii, tradiční baště demokratů, se budou moci voliči vyslovit dokonce k sedmnácti otázkám. Je mezi nimi například návrh legalizovat užívání marihuany nebo uložit hercům prosperujícího pornoprůmyslu, aby ve filmech povinně používali kondomy. Hlasovat rovněž voliči budou o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebrasce budou naopak rozhodovat o jeho návratu do trestního zákoníku, v Oklahomě o jeho zachování v trestním kodexu.

O legalizaci marihuany pro osoby starší 21 let budou rozhodovat voliči v Massachusetts. Užívání konopí pro lékařské účely se dostalo do referenda v Montaně a Severní Karolíně, v Nevadě se bude stejně jako v Kalifornii hlasovat o legalizaci marihuany k "rekreačním" účelům.

V Coloradu bude hlasujícím předložen návrh na eutanazii. Referendum v Minnesotě rozhodne o tom, zda poslanci místního parlamentu budou jako dosud sami rozhodovat o svých platech, nebo zda výši jejich příjmů stanoví nezávislá komise.

V hlavním městě budou hlasující rozhodovat o tom, zda se Washington stane 51. státem USA. Dosud má metropole historický status federálního distriktu Columbia. Návrh bude nejspíš v referendu schválen. Kongresem, který se k němu musí vyslovit, ale pravděpodobně pro odpor republikánů neprojde.

V New Jersey a ve státě Rhode Island se referendum vysloví k návrhu na rozšířené vydávání licencí pro provozování hazardních her v kasinech. Ve státě Washington referendum rozhodne o zvýšení minimální mzdy na 13,5 dolaru (330 korun) za hodinu a o daních za spalování fosilních paliv.

Výsledek referend je podle dostupných informací pro exekutivu daného státu závazný, i když v USA existuje i formát nezávazného či "poradního" referenda. Vypsání referenda je většinou podmíněno shromážděním přesného počtu podpisů.