Srbsko má podle něj v současné době dostatek "zdrojů, trpělivosti a porozumění", aby přijalo všechny migranty, kteří přijdou. "Od samého začátku jsme pochopili, že Srbsko je pro ně jen tranzitní zemí," řekl a vyčetl EU, že právě ona vytyčila trasu přes Makedonii a Srbsko, které nejsou členy unie, místo aby vedla přes Bulharsko a Rumunsko, jež členy jsou.

"Dokud budou hranice Evropské unie otevřené, Srbsko bude běžence přijímat a plnit své humanitární povinnosti, starat se o ně, zejména o děti, bude jim zajišťovat lékařskou pomoc a pomáhat přežít zimu. Bude dělat vše pro to, aby mohli pokračovat v cestě dál," řekl Nikolić.

Srbský ministr práce a sociálních věcí Aleksandar Vulin minulý týden sdělil, že v současné době se v přijímacích centrech v Srbsku nachází kolem 6000 běženců. Dodal, že Srbsko je připraveno se o tyto lidi postarat, ale zvýšení jejich počtu nepřipadá v úvahu.

Přes tisíc uprchlíků pocházejících většinou z Blízkého východu či střední Asie, kteří v Srbsku uvízli, našlo přístřeší v opuštěném skladišti v Bělehradě. Nyní se tam připravují na to, aby zvládli tuhou balkánskou zimu, napsala agentura Reuters.

Celkem Srbskem v letošním roce prošlo na 100.000 běženců. Pocházeli hlavně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu a mířili za lepším životem do bohatších zemí západní a severní Evropy. Kvůli uzavřeným hranicím ale často zůstali na Balkáně.

"Chtěli jsme jít do Itálie, Německa, Francie, ale v Maďarsku a Chorvatsku je hranice uzavřená," uvedl jeden z afghánských běženců, který nyní obývá skladiště v srbské metropoli. Kolem něj se u rozdělaných ohňů hřejí desítky dalších lidí. Humanitární pracovníci uvádějí, že v Srbsku je v současné době přes 6400 uprchlíků, 1200 jich žije právě na tomto skladišti.

Srbská vláda 22. července zavedla na hranicích kvůli obavě z nové migrační vlny společné armádní a policejní hlídky. Od té doby se podle mluvčího ministerstva obrany a srbské armády Jovana Krivokapiče podařilo zabránit 12.000 pokusů o nezákonné proniknutí do země z Bulharska a Makedonie. Bezpečnostní síly přitom zadržely 61 pašeráků lidí.

tes mik hej