Georgievová v Evropské komisi zastupovala Bulharsko. Šéf komise Jean-Claude Juncker uvedl, že rezignaci Georgievové přijal a požádal německého eurokomisaře Günthera Oettingera, aby převzal její povinnosti v komisi.

"Skutečnost, že byla požádána o převzetí vedoucí role ve Světové bance, je uznáním mnoha talentů a profesionality Kristaliny Georgievové," prohlásil Juncker.

Georgievová se od ledna stane výkonnou ředitelkou Světové banky, ve které již v minulosti působila. "Jsem hrdý, že mohu Kristalinu přivítat zpět do rodiny Světové banky," uvedl prezident banky Jim Yong Kim.

Georgievová letos usilovala rovněž o post nového generálního tajemníka OSN, do této funkce byl ale jmenován Portugalec António Guterres.

Bulharská politička byla členkou Evropské komise sedm let. V té minulé, vedené José Barrosem, odpovídala za mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc. Ona sama dnes připomněla, že v roce 2010 do komise přišla právě ze Světové banky, kdy za sebou nechala práci, kterou měla ráda.

"Nemohla jsem odmítnout příležitost vrátit se do oblasti, která mne naplňuje," uvedla nyní. Slíbila také Junckerovi, že až do Nového roku bude plnit své povinnosti v komisi. Nejdůležitějšími je rozbíhající se vyjednávání mezi zeměmi EU, europarlamentem a komisí o podobě unijního rozpočtu na příští rok.

Mezi těmi, kdo dnes jejího odchodu z komise litovali, byla například její kolegyně odpovědná za obchod Cecilia Mamlströmová nebo vlivný šéf Junckerova kabinetu Martin Selmayr.