Pro jedenašedesátiletého Rajoye, který je premiérem od prosince 2011, dnes hlasovalo stejně jako před dvěma měsíci jeho 137 lidovců, 32 poslanců strany Ciudadanos a jedna poslankyně Kanárské koalice. Zbylých 180 poslanců bylo proti. Rajoy přitom potřeboval 176 z 350 hlasů členů dolní komory parlamentu, tedy absolutní většinu.

Druhé kolo hlasování se koná v sobotu, a to už by měl Rajoy důvěru získat díky tomu, že socialistická strana (PSOE) slíbila, že se zdrží. Její poslanci sice podle španělských médií nejsou v tomto kroku jednotní, stačí ale, aby se zdrželo 11 z nich. Například bývalý šéf socialistů Pedro Sánchez dnes oznámil, že se v sobotu nezdrží a opět bude hlasovat proti.

"Stejně špatné jako nemít vládu, je mít vládu, která nemůže vládnout," řekl dnes Rajoy na adresu socialistické strany, která má v dolní komoře 85 poslanců. Šéf lidovců také uvedl, že zatím nemá dohodu se socialisty, ale že se o ni bude snažit.

Nicméně mluvčí PSOE v parlamentu Antonio Hernando dnes prohlásil, že zdržení se hlasování neznamená podporu Rajoyově kabinetu a jeho politice. Dodal, že nová vláda bude muset hledat v parlamentu většinu týden co týden a v každém hlasování o zákonech. "V sobotu se zdržíme hlasování, abychom se vyhnuli třetím volbám, které si Španělé nezaslouží," řekl také Hernando.

Šéf radikální levicové koalice Unidos Podemos Pablo Iglesias využil dnešního zasedání ke kritice socialistů a pasoval se do role lídra opozice. Podle něj zdržení se hlasování ze strany socialistů bude znamenat začátek úřadu nového premiéra, ale také úřadu nového lídra opozice.

Rajoye pověřil tento týden král sestavením vlády letos již potřetí. První nabídku šéf vítězné strany z prosincových voleb odmítl s tím, že nemá dostatečnou podporu. Druhou nabídku po opakovaných červnových volbách, v nichž lidovci opět zvítězili, Rajoy přijal. Důvěru poslanců ale před dvěma měsící nedostal.

Patová situace v zemi nastala, když ve volbách loni v prosinci žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, neboť předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nedostal. Minulý měsíc Sánchez ustoupil tlaku ve své straně a na vedení socialistů rezignoval. Sánchez spolupráci s lidovci vehementně odmítal.