Nebývalý vzestup Pirátské strany souvisí s obrovským rozčarováním Islanďanů tradičními politickými stranami po finančním krachu země v roce 2008 a letošním skandálu kolem takzvaných Panamských dokumentů, do něhož byl zapleten i expremiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

V průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky byly zveřejněny minulý týden v pátek, získala strana Píratar 22,6 procenta hlasů respondentů a měla náskok 1,5 procentního bodu před vládní Stranou nezávislosti.

Předem je zřejmé, že žádná strana nebude mít dostatek hlasů, aby mohla řídit zemi sama. Piráti vyloučili vytvoření koalice s kteroukoli ze stávajících dvou vládních stran - tedy se středopravou Stranou nezávislosti a centristickou Pokrokovou stranou. Spojit by se ale mohli například s Levicově-zeleným hnutím, které v průzkumu skončilo třetí s podporou 18,6 procenta respondentů, a s dalšími opozičními stranami.

Strana Píratar vznikla teprve před čtyřmi roky a v jejím čele stojí 49letá poslankyně a básnířka Birgitta Jónsdóttirová, která v minulosti působila jako aktivistka a mluvčí různých hnutí, včetně místní pobočky WikiLeaks či Přátel Tibetu na Islandu.

Ve volbách v roce 2013 získala strana, která má na svém úřadě vyvěšenu černou pirátskou vlajku, pět procent hlasů a obsadila tři křesla v 63členném parlamentu (Althingu).

Jónsdóttirová prohlašuje, že nemá ambice stát se premiérkou Islandu, jejím cílem je ale skoncovat islandským politickým systémem, který je podle ní zcela nefunkční. "Lidé na Islandu jsou otráveni korupcí a nepotismem," říká politička. Svou zemi přirovnává k chladné, severské obdobě Sicílie s vládou tvořenou několika "mafiánskými rodinami" plus jejich přáteli.

O své politické straně Jónsdóttirová říká: "Neoznačujeme se za levici či pravici, ale spíš za stranu, která se zaměřuje na systém. Jinými slovy se považujeme za hackery současného zastaralého systému vlády."

Předčasné volby na Islandu byly vypsány poté, co někdejší premiér Gunnlaugsson v dubnu rezignoval po zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů. V dokumentech bylo uvedeno i jeho jméno. Převádění peněz do offshoreových firem není nezákonné. Podle expertů ale dokumenty, které unikly z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, mohou poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Demisi premiéra i dalších ministrů zapletených do skandálu požadovalo na jaře v ulicích islandské metropole Reykjavíku 10.000 lidí. Na Islandu, který má jen 320.000 obyvatel, to byla jedna z největších politických demonstrací v historii. Podpora Pirátské strany tehdy v průzkumech dosáhla 43 procent.