Letošní hlasování překonalo loňský rok, kdy rezoluci podpořilo rekordních 191 ze 193 členských zemí OSN, proti byly jen USA a Izrael. Letos žádná ze zemí proti návrhu nezvedla ruku, zdržely se jen USA s Izraelem. Rezoluce není nijak vymahatelná a je zamýšlena jako politický nátlak.

"Spojené státy vždy hlasovaly proti této rezoluci. Dnes se Spojené státy zdrží," oznámila ve Valném shromáždění krátce před hlasováním americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová, za což si vysloužila potlesk od kolegů. Dodala, že dnešní postoj americké vlády je malým krokem ke konečnému odvolání embarga.

Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez Parrilla podle portálu miamiherald.com rozhodnutí Washingtonu ocenil jako pozitivní příspěvek na cestě za lepšími budoucími vztahy obou zemí. Dodal ale, že dnešní postoj při hlasování nijak nemění skutečnost, že embargo nadále existuje a poškozuje kubánský lid.

Hospodářské sankce vůči Havaně zahájily Spojené státy v říjnu 1960 zákazem vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin. O dva roky později uvalily na veškerý obchod s Kubou embargo. Embargo stále platí, zrušit ho může jen Kongres USA, který je pod kontrolou republikánů. Ti takový krok zatím odmítají.

Kuba s USA se mezitím dohodly na postupné normalizaci vztahů. Prozatím bylo například znovu zavedeno pravidelné letecké spojení, které funguje od konce letošního srpna, byly obnoveny poštovní služby či pravidelná lodní doprava.