Vládní koalice se rozpadla v pondělí, kdy se ji rozhodla opustit Sociálnědemokratická strana Kyrgyzstánu, která je blízká proruské hlavě státu Atambajevovi. Rozpad většinové vládní koalice v souladu se zákony automaticky znamená rezignaci celého kabinetu.

Sociální demokraté jsou sice ve 120členném parlamentu této středoasijské republiky nejsilnější stranou, nemají ale kvalifikovanou většinu, která je nutná ke schválení ústavních změn. Základní zákon totiž zakotvuje, že žádná strana nesmí mít více než 65 poslanců.

Novelu ústavy, kterou menší koaliční partneři sociálních demokratů odmítají, navrhl sám Atambajev, který by měl příští rok v úřadu po šesti letech skončit. Novela b měla posílit pravomoci vlády, do jejíhož čela se chce současná hlava státu podle některých svých kritiků dostat. Ústava prezidentovi neumožňuje ucházet se o znovuzvolení. Nejvyšší funkci lze zastávat pouze jedno šestileté období.

V kyrgyzském zákonodárném sboru je v současné době zastoupeno šest politických stran. Vedle sociálních demokratů a členů bývalé koalice - stran Otčina (Ata-Meken), Kyrgyzstán a Pokrok (Onuguu) - jsou v něm ještě zastoupeny strany Vlast (Ata-Žurt) a Jednota (Bir Bol).

Podle většiny místních expertů, na něž se odvolává TASS, novou koalici zřejmě vytvoří Sociálnědemokratická strana, Vlast a Kyrgyzstán. Přílišnou změnu v kurzu kabinetu přitom neočekávají.