Sám EP nemá pravomoc předkládat návrhy evropských zákonů.

"Když chce nějaký stát vstoupit do EU, musí splnit náročné podmínky. Nemáme ale mechanismus, který by plnění vyžadoval i od členských států. Vytvořme jej," vyzvala předkladatelka návrhu, nizozemská europoslankyně Sophia Veldová z frakce evropských liberálů. "Pakt pro demokracii" by měl podle ní fungovat nejen v případě krize, ale ustavičně.

"O řadě věcí mám pochyby," prohlásil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Pochybuje o proveditelnosti výročních zpráv či o legitimitě nezávislé komise expertů, která by v "paktu pro demokracii" měla sehrávat ústřední roli. "Dlouhá debata je poslední věc, kterou potřebujeme. Měli bychom zamezit zdvojování mechanismů," dodal s poukazem na stávající nástroje EK i roli Rady Evropy či nevládních organizací při ochraně právního státu a lidských práv.

"Neudělat nic by byl velmi špatný signál vůči milionům Evropanů," oponoval pochybám jménem nejsilnějšího poslaneckého klubu, evropských lidovců, Frank Engel. "Stávající nástroje nefungují," přizvukovala za evropské socialisty slovenská europoslankyně Monika Flašíková-Beňová.

Tyto poslanecké kluby sice mají v EP většinu, ale další debata ukázala, že ne všichni jejich členové jsou návrhem nadšeni. Na druhé straně však podpora pro prevenci porušování práv a vymáhání společných hodnot zněla i z dalších frakcí. Hlasitě hřímali i odpůrci návrhu. "Je to nová fáze sovětizace EU," prohlásil Gilles Lebreton z francouzské Národní fronty. O "opakování doktríny omezené svrchovanosti" jako za časů sovětského vůdce Leonida Brežněva hovořil jeho kolega Bruno Gollnisch. Britský euroskeptik Gerard Batten návrh označil za "vrchol inkvizičního systému".

I lidovec Pavel Svoboda usoudil, že "v doporučeních zacházíme příliš daleko", a varoval, že příliš radikální návrhy jsou v důsledku kontraproduktivní. "Při hlasování jsem se zdržel, protože návrh není úplně v pořádku," řekl ČTK a Českému rozhlasu. Jakkoli připouští jisté slabiny v dodržování společných hodnot, jako předseda právního výboru EP míní, že návrh je "vadný" a "postavený na písku"; v dané oblasti má pravomoci Rada EU, tedy členské státy, a ne EK. I proto si myslí, že jej komise nevyslyší.

"Nevymýšlejme nové struktury a zprávy. Výsledkem budou jen hory papíru a hodiny prázdných slov," usoudila slovenská křesťanská demokratka Anna Záborská, která nakonec hlasovala proti.