Dosavadní působnost NKÚ je omezena na kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Nově by podle návrhu do působnosti NKÚ měla patřit kontrola hospodaření s veškerými veřejnými penězi a s majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku, tedy obce a kraje.

Dientsbier ČTK sdělil, že změna schválená vládou se v předpisu týká České národní banky. "Ale není to věcná, spíše jen formulační změna," uvedl. Po jednání kabinetu novinářům řekl, že kontrolní působnost NKÚ se rozšíří na veškeré veřejné peníze poskytnuté ze státního rozpočtu a na právnické osoby, kde mají podíl stát, kraj nebo obec.

Vláda návrhy předložila Parlamentu už před rokem a letos pro ně získala souhlas dolní komory. Senát však obě normy v květnu zamítl zejména kvůli tomu, že by podle něj vedly k neúměrnému zatížení zejména menších obcí a k dalšímu bujení kontrol. Senátoři doporučili vládě, aby návrhy předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s návrhem na odstranění vícečetných kontrol stejných věcí různými úřady.

Sněmovna v případě ústavních zákonů nemůže Senát přehlasovat. Navazující prováděcí novelu zákona o NKÚ, kterou senátoři v návaznosti na odmítnutí ústavních změn také vetovali, museli poslanci v červnu odmítnout rovněž. Dienstbier nynější návrh na rozšíření působnosti NKÚ předložil v podobě, která zohledňuje námitky zákonodárců a z kontroly vyjímá obce s méně než deseti tisíci obyvatel.

Přijetí změn vázne na zákonu, který by měl podle požadavku zákonodárců omezit duplicitní kontroly. Předpisem o řízení a kontrole veřejných financí se Legislativní rada vlády zabývala ve čtvrtek, jeho projednávání přerušila. Ministerstvo financí jej má dopracovat 7. listopadu a předložit vládě.