IS ve svém prohlášení zveřejněném na internetu oznámil, že zaútočil na pozice kurských pešmergů u západního vjezdu do Sindžáru. Místní starosta Mahma Xelil přiznal, že to byl nejprudší úder na město od roku 2014, kdy IS začal zabírat sever Iráku. Radikálové tehdy v Sindžáru pozabíjeli muže, unesli děti a z žen nadělali otrokyně. Kurdové oblast vybojovali zpět před rokem.

Podle Xelila v dvouhodinovém boji padlo 15 členů IS a Kurdové zničili mnoho jejich automobilů. Mezi pešmergy jsou dva ranění.

V pátek IS rozpoutal útoky v kurdském městě Kirkúk, které leží asi 170 kilometrů od Mosulu. Guvernér stejnojmenné provincie dnes oznámil, že irácké jednotky s útočníky skoncovaly a že v bojích padlo 74 radikálů. "Skončilo to a život se vrátil do normálu," řekl guvernér Nadžmaddín Kárín. Velitel útočníků byl podle něj zatčen a při výslechu přiznal, že do operace v Kirkúku IS nasadil stovku lidí ze spících buněk této organizace.

Podle iráckých úřadů boje trvaly tři dny a musel být vyhlášen zákaz nočního vycházení. Kromě členů IS padlo dalších 46 lidí, z nichž většina byli vojáci a policisté.