Fiala ČTK sdělil, že se na Hrad nechystá. "Nebyl jsem tam ani loni," uvedl. Strana podle něj nikomu nebude nařizovat, jak se chovat. O vhodné reakci se ale ještě poradí na jednání poslaneckého klubu. "Už teď je ale jasné, že většina našich zákonodárců se akce na Hradě nezúčastní," dodal.

Na hradní ceremonii nepřijde ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). "Od doby, kdy je Miloš Zeman na Hradě, jsem se ceremonie neúčastnil ani jednou. První 28. říjen byl krátce po lánském puči a od té doby jsem tam nikdy nešel, protože s tou nemravností, která se tam odehrává, nechci mít nic společného," řekl serveru Echo24.cz.

Oslav na Hradě se nezúčastní ani všech 11 členů nově ustanoveného senátorského klubu STAN. V prohlášení, které ČTK obdržela, uvedli, že svým rozhodnutím chtějí poukázat na "letošní nestandardní okolnosti udělování státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října a současně na neuvěřitelně poníženou formu a obsah 'prohlášení" o ujištění loajality představitelům Čínské lidové republiky".

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pátek řekl, že ho prezident Zeman vyzval, aby zrušil plánovanou schůzku s tibetským duchovním dalajlamou. V opačném případě mu pohrozil, že neudělí jeho strýci Bradymu státní vyznamenání. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček dnes tuto informaci pro Radiožurnál popřel. Brady uvedl, že Hrad ho o vyznamenání informoval. V aktuálním seznamu vyznamenaných ale i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) není. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) České televizi řekl, že pokud by se Hermanova slova potvrdila, svou neúčast na Hradě by "velmi zvažoval".

Kalousek ČTK řekl, že jeho názory na výkon funkce prezidenta jsou dostatečně známé a nemusí je demonstrovat žádnými gesty. "Svátek 28. října a Pražský hrad nepatří panu prezidentovi, ty patří celé České republice. A veřejný činitel by měl slavit státní svátek. Já na Hrad půjdu, protože když tam nepůjdeme my, tak tam půjdou jen oni, a to si Hrad nezaslouží," řekl. Jde prý o jeho osobní názor, který nechce nikomu vnucovat.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) oslavy bojkotovat také nebude. "To rozhodnutí nechápu a hrozně moc mě mrzí. O panu Bradym už jsem dávno slyšela a ráda bych ho poznala osobně. Ale bojkotovat oslavy Dne české státnosti kvůli tomu nebudu," uvedla na dotaz serveru Echo24.cz.

Někteří politici KDU-ČSL, včetně Hermana a ministra zemědělství Mariana Jurečky, plánují 28. října zamířit na alternativní akci, kterou organizuje na Staroměstském náměstí místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). Na tuto alternativní akci se chystají i někteří senátoři z klubu STAN.