Juncker také oznámil, že Rumunsku a Bulharsku nyní Kanada slibuje konec vízové povinnosti už od počátku prosince příštího roku. Obě země neměly problém s obsahem CETA, svůj podpis ale podmiňovaly právě vízovou liberalizací.

"Všichni, včetně komise, jsme na smlouvě s Kanadou tvrdě pracovali. Práce pokračovaly přes noc a dnes ráno," uvedl Juncker. Valonský premiér Paul Magnette se ráno sešel s kanadskou ministryní pro obchod Chrystiou Freelandovou a představiteli komise. Před polednem ale valonský regionální parlament v Namuru informoval, že předložené návrhy řešení situace pro něj zatím nejsou dostatečné.

Dohodu CETA s Kanadou dnes Juncker označil za nejlepší smlouvu, kterou se dosud komisi podařilo vyjednat. Belgický premiér Charles Michel ocenil množství práce, kterou nyní komise vkládá do záchrany situace, jež označil za "mimořádně křehkou a delikátní". Jednání podle něj budou pokračovat i dnes večer.

Pokud se problémy ve Valonsku nepodaří belgické vládě dostatečně rychle vyřešit, bude muset být nejspíš odložen či přímo zrušen na čtvrtek plánovaný summit EU-Kanada, kde měla být CETA podepsána.

Také předseda unijních summitů Donald Tusk před novináři zdůraznil, že případný krach šestiletého vyjednávání dohody s Kanadou by byl ranou pro pověst Evropy. "Všechny členské země až na jednu smlouvu podporují," upozornil Tusk. Německá kancléřka Angela Merkelová na svém briefingu po summitu nechtěla belgická jednání příliš komentovat. Podle Tuska je nynější situace také výsledkem vnitřní belgické politiky.

Francouzský prezident François Hollande připomněl, že CETA se dojednávala dlouhou dobu a je důležitá, neboť je mimo jiné do určité míry protiváhou chystané smlouvy TTIP se Spojenými státy. "Bylo by nepředstavitelné, kdybychom nemohli mít obchodní dohodu vůbec s žádnou zemí," podotkl.

Český premiér Bohuslav Sobotka připomněl, že valonský parlament je jediný, kdo má nyní připomínky. "My nevidíme problém v té dohodě tak, jak je připravena a myslíme si, že to v žádném případě neznamená jakákoliv rizika pro Českou republiku," podotkl.

"Naši občané mají stále silnější pochyby o tom, zda obchodní dohody, které dojednáváme jsou v jejich nejlepším zájmu. Obávám se, že nebudeme tyto smlouvy moci dál dojednávat, pokud v praxi neprokážeme, že ochranu evropských spotřebitelů a firem myslíme vážně," zdůraznil dnes Tusk.

Lídři zemí EU proto podle něj souhlasili s potřebou rychlé modernizace evropských nástrojů obrany trhu, ministři odpovědní za obchod by měli věc rychle posunout dál. Podle Junckera je to důležité i kvůli diskusi o udělení statusu tržní ekonomiky Číně. Členské země proto vyzval, aby přijaly příslušné návrhy z dílny komise.