"Nemůžeme připustit, abychom na francouzském území selektovali lidi, které Británie chce, nebo nechce. Je na Británii, aby udělala tutu práci," řekl Juppé v Paříži v rozhovoru s několika evropskými médii. "Nemůžeme tolerovat to, co se děje v Calais, obraz naší země je katastrofální a má to extrémně vážné ekonomické a bezpečnostní následky pro lidí žijící v Calais," prohlásil také bývalý konzervativní premiér.

"Současná francouzská vláda jasně sdílí názor britské vlády, že dohoda z Le Touquet (v roce 2003) funguje a že není žádný plán ji pozměnit," zdůraznil podle agentury Reuters mluvčí britské konzervativní premiérky. Ta nyní hledá v EU spojence, kteří by umožnili co nejméně bolestivý odchod Británie z unie, o němž Britové rozhodli v červnovém referendu.

U severofrancouzského města Calais vznikl provizorní uprchlický tábor, v němž nyní žije kolem 8000 migrantů ze zemí Asie, Blízkého východu a Afriky, kteří se snaží dostat do Británie; někteří ale i tak, že ohrožují dopravu. Minulý měsíc prezident François Hollande oznámil, že do konce roku vláda tábor zruší a tamní migranty přemístí, nebo je deportuje.

Podle francouzsko-britské dohody podepsané v Le Touquet mohou Britové provádět pasové kontroly mezi Lamanšským průlivem na severu Francie a naopak. Britská hranice je tak de facto ve Francii a migranti, kteří se snaží dostat do Británie, jsou zablokováni na "území nikoho" v Calais a podél severního pobřeží Francie, uvedl britský list The Guardian.

Juppé, který býval premiérem za prezidenta Jacquese Chiraka a je dlouholetým starostou Bordeaux, se vyjádřil také k plánovanému odchodu Británie z EU. "Vybrali jste si a my respektujeme vaši volbu. Nyní ale musí být rychle převedena v činy," řekl Juppé na otázku britského listu.

Stane-li se v listopadu prezidentským kandidátem pravicové strany Republikáni a příští rok hlavou Francie, chce Juppé přes veškeré možné neshody zachovat s Británii velmi blízké bilaterální vztahy, zejména v oblasti armády a obrany.

Juppé je již delší dobu favoritem nejen pro stranické primárky, ale i pro prezidentské volby na jaře 2017. Potvrdil to i nový průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnila agentura BVA.