Bez kývnutí z Valonska a to ještě v průběhu dnešního dne, bude nejspíš muset být zrušen na příští čtvrtek plánovaný summit EU-Kanada, kde měla být smlouva podepsána. Krach šest let dojednávané smlouvy, označované za moderní a progresivní dokument pro budoucnost, by byl výraznou ranou prestiži Evropské unie v obchodní oblasti. Už řadu měsíců se prakticky nikam neposunula ani vyjednávání s USA o podobné smlouvě známé jako TTIP, kterou přitom chtěla mít unie původně dojednanou ještě letos.

Kanadský premiér Justin Trudeau dal najevo, že bez jistoty o uzavření dohody do Bruselu přes oceán příští týden nezamíří. V noci na dnešek o vývoji telefonicky hovořil s belgickým předsedou vlády Charlesem Michelem.

Michel ráno při příchodu na summit novinářům řekl, že práce na vyřešení složité situace pokračovaly celou noc, výsledkem si ale nyní nebyl jist, neboť zaznamenal "radikalizaci postojů".

Ve čtvrtek večer valonská vláda podle belgických médií odmítla Evropskou komisí předložený návrh způsobu řešení krize, jednání ale pokračovala celou noc i dnes ráno, jak potvrdil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Dnes dopoledne se opět schází valonský regionální parlament v Namuru. Už ráno se valonský premiér Paul Magnette setkal s kanadskoou ministryní pro obchod Chrystií Frelandovou, nyní s nimi podle Junckera jednají také zástupci Evropské komise. Právě přímá domluva s kanadskou stranou by podle některých informací mohla pat odblokovat.

Na noční tiskové konferenci po prvním dni summitu choval předseda komise Juncker stále naději, že dnes se podaří belgický problém vyřešit. Podobně se dnes ráno při příchodu na summit vyjádřil například estonský premiér Taavi Roivas. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová zase řekla, že EU se do jisté míry stala "rukojmím" belgické vnitřní politiky. Někteří další, například rakouský kancléř Christian Kern, dali najevo, že podle nich má Belgie na dohodu ještě několik dní čas.

Předseda unijních summitů Donald Tusk už ve čtvrtek prohlásil, že stále věří ve schopnost belgických politiků uzavírat kompromisy, problém je ale podle něj v konkrétní smlouvě s Kanadou. "Pokud nejsme schopni přesvědčit občany, že obchodní dohody jsou v jejich zájmu, že naši zástupci dohody vyjednávají se snahou bránit zájmy lidí, nemáme šanci získat veřejnou podporu pro volný obchod," řekl ve čtvrtek Tusk.