Produkce ropy nebyla podle místních představitelů zasažena. Islamisté se k akci přihlásili na internetu, někteří z útočníků se údajně zabarikádovali v mešitě a místním hotelu. Na Kirkúk zaútočili v době, kdy irácká armáda a Kurdové pátým dnem bojují proti IS u Mosulu, vzdáleném od Kirkúku asi 170 kilometrů. Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaddín Karím řekl, že se IS snaží otevřít novou frontu. Přiznal, že ve městě Kirkúk IS zřejmě zmobilizoval spící buňky svých bojovníků.

Útočníci, kteří na sobě měli vesty s výbušninami, napadli mimo jiné policejní velitelství či několik kontrolních stanovišť.

Mířili také na novináře, kteří jsou na místě. Jeden z odstřelovačů radikálů zabil reportéra místní televize. Někteří z novinářů tvrdí, že v Kirkúku viděli skupiny mužů oblečených do oděvu, jaký se nosí v Afghánistánu. Měli u sebe pušky a granáty, ale neměli k dispozici auta ani těžší zbraně. "Snažíme se s těmito teroristickými skupinami skoncovat," řekl policejní plukovník Arkan Hamíd. Práci prý stěžují odstřelovači.

IS prostřednictvím propagandistické agentury Amak oznámil, že jeho lidé "zaútočili na Kirkúk ze všech směrů a mají pod kontrolou skoro polovinu města", což ale svědci ani úřady nepotvrdili.

Odpoledne byl hlášen další útok jižně od Kirkúku. Ve městě Dákúk teroristé zabili v modlitebně 15 žen a zranili 50 dalších osob.

Boje o Mosul dnes pokračovaly a USA oznámily, že Irák přistoupí na to, aby se do nich zapojilo také Turecko. Jakým způsobem, zatím nebylo přesně dojednáno.

Kurdské oddíly, které se k městu blíží od severu a východu, postoupily k Bartalle, již obývají hlavně křesťané a která leží asi deset kilometrů východně od Mosulu. Od jihu postupují podél řeky Tigris jednotky irácké armády a obsazují vesnice, z nichž ale už většina lidí uprchla. V krajině přibývá stanových táborů, kam směřují prchající.

Počítá se s tím, že Mosul bude hájit zhruba 5000 bojovníků IS. Irácké a kurdské oddíly podporuje mezinárodní letecká kolice. Kurdští pešmergové už ohlásili ztráty a tvrdí, že letecká podpora ve čtvrtek nebyla dostatečná.