Pro Mayovou byla dnešní účast na summitu premiérou. Podle diplomatů dala svým kolegům z ostatních zemí unie najevo, že by neměli organizovat schůzky bez britské účasti, protože země je stále plnoprávným členem unie. V září se lídři 27 zemí EU bez britského zástupce sešli v Bratislavě, poprvé v tomto formátu jednali na konci června jen pár dní po britském hlasování.

"Británie je stále členem EU se všemi právy a závazky," uznal na noční tiskové konferenci Tusk. Zdůraznil ovšem také, že ostatních 27 členů unie má povinnost a závazek setkávat se a prodiskutovávat společnou strategii a budoucí podobu jednání s Británií. "Já bych preferoval formát v 28 (členech) nejen pro příští měsíce, ale i roky a desetiletí. Ale musíme respektovat výsledek referenda," poznamenal. Na konci června Britové v těsném referendu rozhodli o odchodu z unie.

Tusk dnes zopakoval dlouhodobý postoj EU, že před formálním spuštěním až dvouletých rozhovorů o britském odchodu nebudou s Londýnem v této věci žádná vyjednávání.