Organizace Lékaři bez hranic (MSF) vyzvala syrský režim a jeho spojence Rusko, aby ukončily "krvavou lázeň v Halabu". "Celý východní Halab se stal ohromným terčem a civilisté tam prolévají krev," upozornil ředitel aktivit MSF Xisco Villalonga. Syrská vláda má podle něj skoncovat se "systematickým bombardováním" města a Rusko jako její politický a vojenský spojenec má "zodpovědnost využít svého vlivu a zastavit boje".

Nemocnice na východě Halabu, které jsou ještě v provozu, podle MSF přijaly mezi 21. a 26. zářím 822 zraněných, z nichž nejméně 221 byly děti. Za tu dobu tam MSF napočítala 278 mrtvých, z toho 96 dětí. WHO dnes oznámila, že od zahájení současné ofenzivy, tedy od minulého čtvrtka, ve východní části města padlo 338 lidí a dalších 846 jich bylo zraněno.

Podle doktora abú Vasíma, který řídí úrazovou nemocnici v Halabu podporovanou MSF, "pacienti čekají, až ti druzí zemřou, aby se pro ně uvolnilo lůžko". "Všechny jednotky intenzivní péče jsou přeplněné. Máme pouhé tři operační sály a jen včera jsme museli provést více než 20 velkých operací břicha. Nemocniční personál pracuje až 20 hodin denně, nemohou jen tak odejít domů a nechat lidi umírat," dodal Vasím.

Villalonga sdělil, že v srpnu, kdy byly boje přerušeny, se MSF podařilo dostat do Halabu zdravotnický materiál, ale od té doby nebyly dodávky obnoveny. "Město je nyní zcela obleženo, útočí se na humanitární konvoje a intenzivně se tam bombarduje," řekl Villalonga a požádal o evakuaci raněných a nemocných. "Pokud se nic neudělá, můžeme potvrdit, že svět občany Halabu opustil a ponechal je napospas pomalé a násilné smrti," dodal.

Boje o Halab trvají už týden a jsou považovány za nejtěžší od roku 2012, kdy bylo město rozděleno na části ovládané armádou a opozicí. Jak uvedli aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, při náletech na povstalecké oblasti dnes zahynulo nejméně 12 lidí. Počet obětí se ale podle SOHR ještě může zvýšit. Záchranáři přímo na místě hovořili dokonce o 24 tělech, které dnes vytáhli z trosek domů.

Dnešní intenzivní boje potvrdily obě strany. Už ve čtvrtek armáda dobyla uprchlický tábor Handarát severně od města. Tábor obsadil její spojenec libanonský Hizballáh a podle vládních zdrojů mají jeho lidé pod kontrolou také nemocnici Kindí. Povstalci ale tvrdí, že boj pokračuje a že nemocnici Kindí zatím nepřítel nezískal.

SOHR tvrdí, že od loňska, kdy do bojů v Sýrii zasáhlo ruské letectvo, zahynulo při ruských útocích 9300 lidí. Z nich 3800 byli civilisté, asi 2700 radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) a 2800 členů jiných povstaleckých skupin. Zranění při ruských útocích utrpělo na 20.000 lidí, uvedla SOHR, která tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek ujistil, že ruské operace, které jsou "podporou v boji proti terorismu, budou pokračovat".

Syrský konflikt začal v roce 2011 a podle OSN si už vyžádal na 300.000 lidských životů. Miliony Syřanů kvůli němu odešly ze svých domovů.