Protesty se podle policie na rozdíl od nedávných demonstrací ve městě Charlotte nesly v poklidném duchu. V největším městě Severní Karolíny došlo k násilným střetům protestujících s policií kvůli smrti třiačtyřicetiletého černocha Keitha Lamonta Scotta. Úřady ve městě dokonce vyhlásily výjimečný stav, který už ale odvolaly.

Obětí střelby z El Cajonu byl osmatřicetiletý imigrant z Ugandy Alfred Olango, který se zmateně pohyboval po silnici mezi jedoucími automobily. Policisté muže opakovaně vyzvali, aby vytáhl ruku z kapsy, on však odmítl uposlechnout. Když ruku nakonec vyndal, držel v ní velkou stříbrnou elektronickou cigaretu, kterou namířil na policisty. Podle policie při tom zaujal "střelecký postoj", proto ho jeden z policistů zastřelil.

Žádná zbraň na místě činu nalezena nebyla, muž byl podle přátel psychicky nemocný. Úřady se ho kvůli drogovým deliktům už dvakrát pokusily deportovat do vlasti, ale Uganda muže podle médií odmítla přijmout.

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů, kdy většinou bělošští policisté stříleli na černochy.