Mezinárodní spolupráce vysokých škol by se měla rozvíjet oběma směry, tedy výjezdy českých studentů do zahraničí i působením zahraničních odborníků na českých univerzitách. Měl by se rozšířit okruh mimo Evropu, na kterou je zaměřena většina současných programů. "Víme, že v rámci konkurenceschopnosti a v rámci zajímavých dalších destinací jsou právě Severní Amerika, Jižní Amerika nebo asijské země progresivní. Ostatní zahraniční univerzity a státy mají strategie, jak posílit studium na těchto univerzitách. Myslíme si, že naši studenti mají co nabídnout a že by naše univerzity mohly být zajímavou destinací pro studenty z těchto zemí," řekla ministryně.

Zpracovat koncepci podpory zahraničních výjezdů ministerstvu školství uložil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Potřebujeme podpořit talentované studenty, kteří mají na to studovat na zahraničních vysokých školách, a vytvořit jim pro to podmínky. Nemůžeme ztrácet talenty," poznamenal.

Předseda České konference rektorů Tomáš Zima upozornil, že větší otevřenosti univerzit brání stagnace rozpočtu vysokých škol. V roce 2017 získají ze státního rozpočtu asi 21,4 miliardy korun, což je stejná částka jako letos. Jediný rozdíl je v tom, že je napevno zakotvena v rozpočtu.

Ministryně znovu přislíbila, že bude usilovat o navýšení výdajů na vysoké školství pro rok 2018. Chtěla by se přiblížit tomu, aby měly osmnáctiprocentní podíl v kapitole ministerstva školství. S akademiky plánuje také jednat o reformě financování vysokých škol. Mimo jiné o tom, jak se v akademických senátech rozdělují peníze mezi fakulty.

Při analýze výdělků pedagogických pracovníků na vysokých školách totiž zjistila velké rozdíly mezi fakultami. "Průměrná mzda, jak byla zjištěna za období 2011 až 2015 na vysokých školách, je 41.800 korun. U odborných asistentů na pedagogických fakultách ty nejnižší částky jsou ale pouhopouhých 25.000 korun," řekla. Výdělky pedagogů připravujících budoucí učitele považuje za nepřijatelné.

Zástupci vysokých škol si při projevech posteskli, že vysoké školství si jako jediné z veřejných sektorů v roce 2017 nepolepší. Vzhledem k navýšení výdajů na regionální školství a sport se podíl na rozpočtu resortu propadl pod 14 procent. Ministerstvo školství bude v roce 2017 rozdělovat 147,8 miliard korun. Při zachování stejného stavu v rozpočtu 2018 by podíl 18 procent znamenal 26,6 miliard korun.