Čedok je nejstarší česká cestovní kancelář a podle loňských tržeb trojka na trhu. Prezident a spoluzakladatel polské cestovní kanceláře Itaka Mariusz Jańczuk už dříve uvedl, že považuje Čedok za dobrou investici. "Čedok je nejznámější značkou v oblasti cestovního ruchu v České republice a my jsme číslo jedna v Polsku," uvedl. "Pro Itaku je to dobrá investice a současně velká výzva," doplnil.

Podle serveru E15.cz cena přesáhla půl miliardy korun. Když v roce 2007 do Čedoku Odien vstupoval, média informovala o částce 1,4 miliardy Kč. Vrcholové vedení Čedoku se měnit nebude, v čele firmy by měl zůstat Radek Drechsler, napsal E15.

Odien uvedl, že prodej Čedoku je součástí jeho investiční strategie. Firma opouští trh cestovních kanceláří a zaměřuje své investice v oblasti cestovního ruchu na akvizice hotelů a hotelových resortů. Holding Odien má pobočky v Praze a Istanbulu a působí mimo jiné na trhu nemovitostí, distribuce energií, řízení hotelů, médií a finančních služeb.

Čedok působí na trhu nepřetržitě od roku 1920. Odien získal většinový podíl v kanceláři na konci roku 2007 od společnosti Unimex Group.

V Česku má Čedok 36 poboček a ročně obslouží víc než 400.000 zákazníků. Kancelář loni prohloubila ztrátu na 160 milionů korun z předloňských šesti milionů. Tržby klesly o 21 procent na 1,96 miliardy korun. Letos CK očekává, že vytvoří zisk, uvedla ve výroční zprávě.

Kupec Čedoku, polská cestovní kancelář Itaka, byl založen v roce 1989. Firma uvádí, že je od roku 2009 lídrem v oblasti cestovního ruchu v Polsku. Loni Itaka odbavila víc než 607.000 klientů a měla obrat 1,656 miliardy polských zlotých (přibližně 10,4 miliardy Kč). Ve stejném období měla zisk 34,8 milionu zlotých (zhruba 220 milionů Kč).