V Izraeli jsou jako výraz smutku vlajky na půl žerdi a podobné gesto učinili Američané: prezident Barack Obama nařídil na Peresovu památku spustit vlajky na půl žerdi na Bílém domě, na veřejných budovách, na amerických velvyslanectvích, vojenských základnách a na lodích amerického námořnictva.

Obama přitom povede americkou delegaci na pátečním pohřbu. Do Izraele už dnes dorazil bývalý prezident Bill Clinton, čeká se také americký ministr zahraničí John Kerry. Clinton, který zprostředkoval podpis první izraelsko-palestinské dohody z Osla, se přišel k rakvi rozloučit hned po příletu. Peres byl v době podpisu dohody v roce 1993 ministrem zahraničí ve vládě premiéra Jicchaka Rabina. Jménem Palestinců dohodu tehdy podepsal Jásir Arafat.

Za Českou republiku na smuteční ceremoniál přiletí premiér Bohuslav Sobotka a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek.

Zájem zúčastnit se pohřbu projevil palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který nebyl na oficiální návštěvě v Jeruzalémě několik let. Izraelské úřady následně jeho cestu schválily a Abbás tak do Jeruzalém dorazí i se čtyřmi dalšími palestinskými představiteli, mimo jiné s mírovým vyjednavačem Saíbem Irikátem.

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, aby mu kondoloval v souvislosti s Peresovým úmrtím. Putin vyjádřil "velký obdiv" k exprezidentovi, uvedl Netanjahův úřad. Ruský prezident dodal, že rusko-izraelské přátelství je pro něj velmi důležité. Své kondolence zaslal do Izraele i jordánský král Abdalláh II., jehož zemi bude na obřadu zastupovat ministr Džavád Ananí.

V Jeruzalémě bylo dnes vyčleněno několik parkovišť, odkud se lidé mohli dostat k budově parlamentu (Knesetu) autobusy. Úřady vyzvaly občany, aby přišli bez batohů a bez zbraní. K rakvi v tichosti a bez proslovů položili věnce premiér Benjamin Netanjahu, prezident Reuven Rivlin, předseda parlamentu Juli Edelstein i šéf opozice Jicchak Herzog.

Přípravou pohřbu byla pověřena ministryně kultury Miri Regevová. Podle izraelských sdělovacích prostředků půjde o jednu z nejsložitějších bezpečnostních akcí v Izraeli, do níž budou zapojeny policie, armáda a tajná služba Šin Bet. Policie už pro tuto operaci vyčlenila 8000 lidí.

Čeká se 80 státníků z celého světa a úřady kvůli tomu na celý dnešní den uzavřely dálnici mezi Tel Avivem, kde je letiště, a Jeruzalémem. Bezpečnostní složky již zadržely několik židovských i arabských výtržníků, které podezírají, že by mohli představovat riziko či bezpečnostní hrozbu.

Šimon Peres po sobě zanechal detailní plány svého pohřbu, uvedl list The Times of Israel. Žádal, aby na něj promluvili jeho tři děti, premiér Netanjahu, prezident Rivlin, některý ze zahraničních hostů a zástupce izraelské kulturní obce. Podle Bílého domu vystoupí během ceremonie Obama.

Podle izraelských sdělovacích prostředků bude rakev v pátek v 07:30 SELČ převezena na hřbitov na jeruzalémském Herzlově vrchu, kde o hodinu později začne smuteční obřad. V 10:00 SELČ se vydá průvod do sekce, kde jsou pohřbeni politici. Vlastní pohřební ceremonie začne v 11:00 SELČ.

Jak poznamenala agentura AP, jedna část Peresova těla se zesnulým pohřbena nebude: jeho rohovky. Jak dnes oznámil Peresův osobní lékař a zároveň zeť Rafi Walden, státník již předem rozhodl o darování svých orgánů. "V jeho věku nejsou (kromě rohovek) jiné orgány pro dárcovství vhodné," uvedl Walden. Podle úřadu, který má v Izraeli na starosti dárcovství orgánů, jsou starší rohovky používány jako dočasné řešení v případě nouze nebo při operacích zeleného zákalu.