Všeobecnou brannou povinnost Švédsko zrušilo v roce 2010 po téměř 200 letech. Základní vojenskou službu poté absolvovali pouze dobrovolníci. Obnovená branná povinnost by se měla dotknout všech Švédů - mužů i žen - narozených po roce 1999.

Podle švédských médií je hlavním důvodem snahy o znovuzavedení všeobecné branné povinnosti nedostatek dobrovolníků, kteří by chtěli vstoupit do armády. Švédsko potřebuje k zajištění své bezpečnosti podle ministerstva ročně asi 4000 branců. V uplynulých letech se ale v průměru hlásilo do služby u armády ročně asi 2500 dobrovolníků. Od roku 2022 by základní vojenskou službu mělo podle představ rezortu absolvovat až 8000 osob ročně, jež by si vojsko vybralo mezi mladými lidmi, kteří by byli povinni vyplnit příslušný dotazník.

Podle bezpečnostního experta Johana Österberga citovaného švédskou tiskovou agenturou TT jde o rozumný návrh, neboť základní vojenská služba založená na principu dobrovolnosti nedokáže zajistit dostatečný počet kvalitních branců.

Švédsko není členem NATO, se Severoatlantickou aliancí ale spolupracuje v takzvaném Partnerství pro mír. Branná povinnost pro muže ve věku mezi 20 a 25 lety byla ve Švédsku poprvé zavedena už v roce 1812 během napoleonských válek, v moderní formě platila od roku 1901 do roku 2010.

Česko povinnou základní vojenskou službu zrušilo v roce 2005.