"V soudobé společnosti není jednoduché najít osobnosti, které by ovlivnily běh moderních dějin tak, jako právě Pavel Rychetský. Ať už šlo o naděje bouřlivých 60. let, společenskou krizi 70. let či zrod právního státu po roku 1989. Tady všude Pavel Rychetský osvědčil pevnost svých životních zásad a víru v humanismus," řekla během slavnostního ceremoniálu děkanka Právnické fakulty univerzity Gabriela Dobrovičová.

Rychetský z opozice vůči komunistickému režimu, v akademické sféře a ani během výkonu nejvyšších státních funkcí nepřestal zdůrazňovat, že nejvyšší hodnotou celé společnosti je svoboda a lidská důstojnost, poznamenala také děkanka.

"Význam čestného doktorátu vaší univerzity je pro mě umocněn jednak tím, že zde působí vynikající odborníci a na zdejší právnické fakultě i moji vzácní kolegové a přátelé, a v neposlední řadě i tím, že v Košicích je sídlo slovenského Ústavního soudu, se kterým má náš, český Ústavní soud, dlouhodobě ty nejlepší vztahy," řekl v projevu Rychetský.

Uznávaný právník a někdejší disident Rychetský stojí v čele Ústavního soudu České republiky od léta 2003. Předtím byl kromě jiného i ministrem spravedlnosti a senátorem.