Mohutný tajfun již v úterý na Tchaj-wanu usmrtil čtyři lidi, 625 osob zranil a způsobil škody za více než deset milionů dolarů (přes 240 milionů Kč). Dnes před svítáním udeřil na čínské pobřežní město Čchüan-čou v provincii Fu-ťien. Následně zeslábl na tropickou bouři.

V provincii Fu-ťien byly zavřeny školy a zrušeny desítky letů a železničních spojů. Čínská státní televize odvysílala záběry z provinční metropole Fu-čou, na nichž je vidět místní obyvatele, jak se brodí po kolena ve vodě, jež zaplavila hlavní ulice. Záběry ukazují i záchranáře, kteří přepravují místní obyvatele ulicemi do bezpečí na nafukovacích člunech.

V Čchüan-čou přišel o život jeden z místních obyvatel, když mohutný proud záplavové vody zničil jeho dům.

Meteorologové předpovídají, že bouře nyní bude postupovat severozápadním směrem a dál ztrácet na síle.

Na Tchaj-wanu zůstávalo dnes po řádění živlu neprůjezdných deset dálnic kvůli sesuvům půdy, množství domů je zatopených. Většina škol i úřadů, které byly v úterý uzavřeny, ani dnes nefungovala. Ze 14.800 evakuovaných setrvává v provizorních přístřešcích kolem 4300 lidí. Úřady sledují tchajwanské horské regiony kvůli dalším možným sesuvům.

Tajfun Megi v úterý na Tchaj-wanu způsobil přerušení dodávek elektřiny pro 3,8 milionu domácností a ochromil dopravu. Přerušen byl provoz rychlovlaku, který spojuje sever a jih ostrova a v metropoli Tchaj-peji nejezdila většina linek autobusů a metra.