Záchranáři a místní rybáři uvedli, že se podařilo zachránit nejméně 169 migrantů, ale stále není jasné, kolik lidí na lodi vlastně bylo. Podle výpovědi zachráněných se počet pasažérů pohyboval kolem 450, někteří ale uvádějí až 600 osob.

Rybářská loď vezoucí migranty vyplula z egyptského přístavu Rašíd, který je známý také jako Rosetta a leží asi 65 kilometrů východně od Alexandrie. Směřovala do Itálie, potopila se ale necelých 12 kilometrů od egyptského pobřeží.

Vrak lodi už se podařilo vyzvednout z hloubky a dá se předpokládat, že se uvnitř najdou desítky dalších mrtvých těl. Na palubě byli Egypťané, Súdánci, Eritrejci a Somálci.

V letošním roce vzrostl počet běženců, kteří se snaží dostat z Egypta do Itálie. Od ledna do září jich bylo přes 12.000, loni to ve stejném období bylo 7000 osob. Egyptští pašeráci podle expertů využívají zejména staré rybářské lodě, které jsou při těchto plavbách zcela přeplněné, a to jak na palubě, tak i v podpalubí.

Egyptské úřady uvedly, že letos už zakročily proti 110 pokusům vyslat lodě z uprchlíky na moře. Zahájily i trestní stíhání 153 osob za pašování běženců.