Washington uvedl, že uvalil sankce na zmíněnou čínskou firmu a také na čtyři její vedoucí pracovníky, včetně zakladatelky společnosti a vlivné představitelky Komunistické strany Číny Ma Siao-chung. Nové sankce Američanům zakazují s firmou Dandong Hongxiang obchodovat a blokují jakýkoli případný majetek společnosti a jejích vedoucích představitelů v USA.

Dandong Hongxiang podle amerického ministerstva spravedlnosti kryla obchodní transakce ve výši stamilionů dolarů, aby pomohla severokorejským firmám, jež používaly americký bankovní systém. Ministerstvo konkrétně poukázalo na transakce ve prospěch severokorejské banky Korea Kwangson Banking Corporation, která je už od roku 2009 na americké černé listině kvůli své údajné roli při financování severokorejského jaderného zbrojního programu.

Jihokorejský Institut pro politická studia Asan již minulý měsíc ve své zprávě uvedl, že čínská společnost Dandong Hongxiang dodávala do KLDR oxid hlinitý a další materiály, které mohou být využity při výrobě jaderných bomb. Společnost Hongxiang je jedním z největších obchodníků s KLDR a v letech 2011-2015 se podílela na dovozu a vývozu zboží v celkové výši 532 milionů dolarů, píše se ve zprávě.

Čínská policie minulý týden sdělila, že vyšetřuje firmu Dandong Hongxiang pro podezření z blíže neupřesněných "závažných hospodářských zločinů". Dandong Hongxiang sídlí ve městě Tan-tung, které leží na severovýchodě Číny u hranice se Severní Koreou. Čínské úřady zmrazily účty firmy, její zakladatelky a některých jejích příbuzných a společníků.

Ma Siao-chung firmu založila v roce 2000. Společnost zabývající se primárně obchodováním se strojírenskými výrobky a průmyslovými surovinami postupně expandovala do dalších sektorů, jako jsou hotely či turistický průmysl. Ma byla doposud velmi oceňovanou představitelkou čínské komunistické strany a byla označována za místní hrdinku, když se v pouhých 29 letech stala jednou z mála žen, které ve složitém prostředí města Tan-tung dokázaly vést vlastní společnost.