Akreditaci uděluje americká akreditační autorita WASC Senior College and Universty Comission (WSCUC), což jedna ze šesti regionálních akreditačních autorit v USA. Proces posuzování a schvalování akreditace trval od roku 2011. Zástupci WSCUC za pět let třikrát navštívili AAU, aby zjistili, zda splňuje kritéria pro udělení akreditace. Důraz kladli například na vnitřní systémy kontroly kvality, strategické plánování nebo dodržování akademických svobod, uvedla viceprezidentka AAU Katarína Stehlíková.

Akreditaci mají známé mimo jiné univerzity na západním pobřeží Spojených států, jako jsou například Berkley a Stanford. Mimo USA byla udělena jen několika školám. Anglo-americká vysoká škola je jedinou takovou institucí v Evropě, uvedl Bančanský. Fungování WASC kontrolují americké ministerstvo školství a Rada pro akreditaci vyššího vzdělávání.

Anglo-americká vysoká škola je s pětadvacetiletou historií nejstarší soukromou vysokou školou v Česku. Nabízí ekonomické, humanitní i právní obory. Vyučovány jsou podle amerického modelu v angličtině. Zároveň má ale škola na většinu oborů i českou akreditaci.

Jiným českým vysokým školám může nyní AAU nabídnout zkušenosti s žádostí o institucionální akreditaci, kterou od září umožňuje novela vysokoškolského zákona. Fakulty si budou moci nechat schvalovat určitou vzdělávací oblast, jednotlivé obory budou vypisovat samy.

AAU nyní studuje ji přes 900 lidí z více než 70 zemí. S 22 procenty studentů jsou mezi nimi nejvíce zastoupeni Američané. Následují studenti z České republiky, kterých je pětina. Školné převyšuje 100.000 korun za akademický rok, ale škola má systém stipendií. V akademickém roce 2015/2016 na nich vyplatila přes 3,6 milionu korun.