Místní zdravotníci a činitelé hlásili dnes nálety na celou východní část Halabu. Město je cílem intenzivního bombardování od čtvrtka, kdy vláda prezidenta Bašára Asada, podporovaná ruským letectvem, v oblasti oznámila novou ofenzivu.

SOHR sleduje situaci v Sýrii z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. SOHR se domnívá, že skutečný počet obětí nejnovějších náletů může být ještě vyšší.

Podle zdroje ze syrské civilní ochrany evidují nemocnice a záchranáři už 43 mrtvých. Neupřesnil ale, zda za dnešek, nebo za delší období.

Nemocnice jsou zahlceny zraněnými a mrtvými. Zdravotníci varují, že mnoho ze zraněných zemře v důsledku nedostatku léků a dalšího nemocničního materiálu.

"Nikdy jsem neviděl tolik lidí umírat na jednom místě," řekl Muhammad Zajn Chándakání, jeden z nemocničních činitelů v oblasti. "Je to dnes děsivé. Za méně než hodinu ruské letouny zabily více než 50 lidí a zraněno jich bylo více než 200," dodal.

Podle SOHR bylo zabito 213 civilistů při náletech a dělostřeleckém bombardování povstaleckých čtvrtí v Halabu od pondělního večera, kdy se zhroutilo příměří zprostředkované Spojenými státy a Ruskem.

Situací se teď zabývá Rada bezpečnosti OSN. Západní země nebývale ostře kritizují Rusko a tvrdí, že je zodpovědné za zabíjení syrských civilistů.