Ředitelka se svým odvoláním nesouhlasí. "Budu se hájit právní cestou, protože jsem přesvědčena o tom, že jsem vždy jednala v zájmu Libereckého kraje, v zájmu žáků a v zájmu učitelů této školy," řekla ČTK v reakci na své odvolání Lednejová. V čele školy ji dočasně nahradí její zástupkyně Martina Nováková. Výběrové řízení na nového ředitele vypíše podle Půty kraj v nejbližší době.

Důvodů pro odvolání je podle Půty pět. "Je to celý řetězec důvodů, který začíná tím, že loni došlo k sestěhování bez vědomí zřizovatele, bez projednání s městem, bez informování rodičů," řekl hejtman. Dalším důvodem bylo podle něj porušení etického kodexu školy. Kontrola ale objevila také chyby v účetnictví školy. Vedení kraje ředitelce rovněž vytýká špatnou komunikaci se zaměstnanci, ale i s městem Turnov.

Škola působí na dvou místech, vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. "Nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování škol situace ani po několika jednáních neuklidnila, naopak se stále více vyhrocuje," řekl hejtman.

Jediným řešením je podle Půty opětovné rozdělení škol, o tom však na dnešním jednání zastupitelé nerozhodli. Schválili jen ustavení odborné komise, která by měla posoudit situaci ve škole a zpracovat zprávu. Zastupitelé tak budou o rozdělení školy znovu jednat na konci září. S rozdělením škol ale nesouhlasí školský odbor, krajský výbor pro výchovu a vzdělávání i finanční výbor. Odmítají ho i někteří zaměstnanci školy.

Proti rozdělení jsou zejména učitelé z Alešovy ulice. Nelíbí se jim, že ze školy se zhruba 550 žáky vzniknou dvě malé. "Tím pádem budou podfinancované a výuka v nich nebude efektivní. Riziko, že zaniknou, je vysoké," uvedl v prohlášení předseda jedné odborové organizace na škole Marcel Fišera. Část zaměstnanců proto vyhlásila stávkovou pohotovost a od středy chtěla vstoupit do stávky. Nakonec ale podle Fišery stávkovat nebudou. "Zastupitelé rozdělení neschválili, proto stávkovat nebudeme," řekl bezprostředně po hlasování ČTK Fišera.