"Smrt Islama Karimova podle zdrojů Fergany nastala v 15-16 hodin taškentského času (12:30 SELČ)," napsala na svém webu agentura v pondělí pozdě večer a zároveň zveřejnila nekrolog dlouholetého autoritářského vůdce. Mezitím zprávu o úmrtí převzala a poté zase popřela další média.

Kreml ústy prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova uvedl, že nemá nové informace o stavu uzbeckého prezidenta, a tak vychází z toho, že noční zprávy o Karimovově úmrtí se nepotvrdily.

První informaci o zřejmě vážných zdravotních problémech prezidenta sdělila uzbecká vláda v neděli, když bez bližších podrobností oznámila, že Karimov byl hospitalizován a podle specialistů jeho "zdravotní prohlídka a další ošetřování zaberou nějaký čas".

V pondělí pak Karimovova dcera na sociální síti Instagram upřesnila, že její otec v sobotu ráno utrpěl krvácení do mozku. "Byl hospitalizován a je na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je hodnocen jako stabilní. V této chvíli je příliš brzy na jakékoli prognózy," napsala.

Nejistotu prohloubily dnes zprávy médií, že úřady bez udání důvodu zrušily oslavy nezávislosti jedné z bývalých sovětských republik, při kterých býval Karimov hlavním řečníkem. Později mluvčí organizačního výboru oznámil, že zrušen byl jen středeční slavnostní koncert, ostatní akce proběhnou 31. srpna a 1. září podle plánu, včetně udělování medailí k 25 letům nezávislosti.

Situaci v zemi ovládané autoritářským režimem zřejmě dokresluje i příhoda na jednom z veřejných míst metropole. "Prodavači v jedné z hlavních tržnic Taškentu házeli prázdné lahve od minerálky po návštěvníkovi, který se chlubil, že přesně ví, že prezident Karimov zemřel ve dvě v noci," napsal ruský zpravodajský server Lenta s odvoláním na místní média. Rozlícení trhovci návštěvníkovi bazaru vyhrožovali, že mu zpřelámou nohy, jestli nepřestane šířit fámy.