"Já si myslím, že pro lidi by bylo mnohem lepší, kdybychom snížili DPH na základní potraviny. Když tady s tím návrhem ANO už před několika měsíci přišlo, tak už to od nás slyšeli," reagoval dnes na Babišův návrh Sobotka. ČSSD by podle něj chtěla, aby se snížila z 15 na deset procent DPH u chleba, masa a dalších základních potravin, kde si to stát může z rozpočtového hlediska bez problémů dovolit. "Myslíme si, že snížení DPH u piva může klidně počkat," dodal premiér.

Sociální demokraté podle něj chtějí prosazovat snížení DPH na deset procent u všech potravin, v tomto volebním období se to ale už nedá stihnout a ČSSD to chce prosazovat ve svém programu pro příští parlamentní volby.

Babiš již letos v lednu navrhoval nižší DPH u točeného piva a zdůvodňoval to podporou hospod kvůli vyšším nákladům v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k ní chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Národní protidrogový koordinátor Vobořil uvedl, že pivo je zodpovědné za polovinu zdravotních a společenských následků spojených v ČR s alkoholem. V ekonomickém vyjádření jde podle něj o škody nejméně deset miliard korun ročně. Cenová dostupnost má přitom podle současných studií na míru spotřeby rozhodující vliv, Vobořil by proto o cenotvorbě rád vedl podrobnější debatu. "Pokud by vláda chtěla přinést změnu v DPH, nemělo by se to odrážet na snižování ceny alkoholických nápojů," podotkl.

Vobořil doporučuje stanovit minimální cenu za gram alkoholu pro konečného spotřebitele, jak to funguje například v části Kanady a s jejímž zavedením se počítá v Británii. "Snížením DPH u piva vystavíme vyššímu riziku naši populaci, a zejména pak mladší populaci, neboť pivo je nejčastěji konzumovaným nápojem našimi náctiletými," uvedl. Doplnil, že by uvítal především snížení DPH u nealkoholických nápojů.