"Zahynul jen sebevražedný atentátník, dva členové ostrahy byli zraněni," uvedl kyrgyzský vicepremiér Ženiš Razakov. Lehké zranění utrpěla podle agentury AFP ještě třetí osoba. Všichni zranění jsou Kyrgyzové, újmu neutrpěl nikdo z čínských diplomatů. Státní tisková agentura Nová Čína se zmínila o pěti zraněných: dvou strážcích a třech kyrgyzských zaměstnancích velvyslanectví.

Prezident Almazbek Atambajev nařídil vládě posílit protiteroristická opatření v hlavním městě i regionech.

Detonace byla podle svědků natolik silná, že byla slyšet prakticky ve všech čtvrtích Biškeku. Budova velvyslanectví i domy v jejím okolí utrpěly značné škody. Kusy útočníkova automobilu značky Mitsubishi výbuch rozmetal do vzdálenosti 200 až 300 metrů.

"Čína je hluboce otřesená tímto násilným a extremistickým činem," uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí podle agentury Reuters. Dodala, že Čína vyzývá kyrgyzské úřady k rychlému vyšetření případu a odhalení reálného pozadí útoku, ke kterému se podle mluvčí dosud nikdo nepřihlásil.

Totožnost sebevražedného atentátníka se podle místních médií ještě nepodařilo stanovit.

Zaměstnanci zastupitelského úřadu byli po incidentu evakuováni a oblast kolem čínské ambasády policie izolovala.

Kyrgyzstán je chudá, převážně muslimská země s šesti miliony obyvatel. Nezřídka jsou tam zadržováni islamisté podezřelí ze spojení s radikální organizací Islámský stát (IS), která získává nové bojovníky i ve středoasijských republikách. V oblasti působí i militantní protičínská ujgurská skupina. V roce 2014 kyrgyzská pohraniční stráž zabila 11 domnělých členů této organizace, kteří ilegálně překročili čínsko-kyrgyzskou hranici.

V roce 1998 Kyrgyzstán jako první z někdejších středoasijských sovětských republik vstoupil do Světové obchodní organizace (WTO), čímž se stal i regionálním centrem obchodu s Čínou.