Ankara je podle Erdogana odhodlaná podniknout veškeré kroky, ať již uvnitř země či mimo ní, aby ochránila turecké občany.

Turecko vyslalo do sousední Sýrie tanky i vojáky. Pomáhá tak syrským opozičním jednotkám například v získání kontroly nad městem Džarábulus a jeho okolím a zároveň se snaží zastavit postup kurdských sil napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

"Operace Džarábulus byla ukázkou našeho odhodlání. Naše operace budou pokračovat, dokud budou teroristické organizace jako DAIŠ, PKK a její syrské křídlo YPG představovat hrozbu pro naše občany," uvedl Erdogan. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát, která bývá často používána.

Bílý dům nesouhlasí s postupem turecké armády do oblastí, které kontrolují syrská opoziční hnutí podporovaná Washingtonem. "Další akce proti Demokratickým silám Sýrie by zkomplikovaly úsilí udržet jednotnou frontu proti IS, kterou chceme," sdělil novinářům bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes.

Rovněž americký ministr obrany Ash Carter vyzval Turecko, aby se dále soustředilo na boj proti IS a nepouštělo se do konfliktů s Demokratickými silami Sýrie (SDF). Dodal, že Washington velmi podporuje turecké akce proti IS a k zajištění hranic země, nesouhlasí však s počínáním v oblasti jižně od Džarábulusu.