Firmy loni vyvezly z ČR do Turecka živý skot za 866 milionů korun. Podle Šonkové tak byla ČR mezi evropskými státy třetím největším vývozcem živých zvířat do Turecka. Aktivistům z mezinárodní organizace na ochranu zvířat vadí stres při přepravě, ale i špatné zacházení se zvířaty po překročení evropských hranic. "Pokud to zvíře překročí hranice Evropské unie, tak naše kontroly, i kdyby byly sebelepší, což se nedá říct, tam nedosáhnou," dodala Šonková.

Ministerstvo zemědělství státní veterináře zatím ke spolupráci na přísnější legislativě nepožádalo. "SVS proto v tuto chvíli žádnou změnu nepředpokládá, ani nebyla požádána, aby se nějakými změnami zabývala," řekl dnes ČTK mluvčí veterinářů Pejchal.

Nejvíce se zvířata podle materiálů aktivistů dováží z EU do Libye, zejména z Rumunska, Španělska a Francie, dále do Jordánska a Turecka.

Aktivisté se již loni v říjnu snažili na problematiku týraných zvířat upozornit sochou spoutané krávy. Ministerstvo zemědělství tehdy uvedlo, že s omezením doby převozu na zhruba osm hodin převozu v zásadě souhlasí, musel by ale platit pro celou Evropskou unii. Dnes budou aktivisté demonstrovat u obrazu uhynulého býka, který zemřel letos v červnu při převozu do Turecka.