V Kempu Ostrov, který funguje u Zadní Třebaně na Berounsku, podle pracovnice kempu Kláry Rytychové počet hostů v porovnání s loňskou sezonou mírně vzrostl. Rozdíl je podle ní prozatím nepatrný. V loňském roce bylo více návštěvníků v červenci a na přelomu srpna, pravděpodobně díky velmi teplému počasí. "Letos bylo v červenci v porovnání s loňskem hostů méně, ale více jich přijelo během tohoto měsíce srpna. Oproti tomu loni v srpnu byla návštěvnost menší, bylo deštivo," uvedla Rytychová.

Většina hostů do kempu přijíždí z tuzemska, ale část jsou také cizinci většinou ze zemí Evropské unie. Nejčastěji jsou z Nizozemska, Německa a ze Slovenska. "Letos nás navštívilo i několik hostů z Itálie, Kanady, Velké Británie, Francie, Rakouska, Ukrajiny, Polska, Litvy a jeden návštěvník z Belgie a Finska. Celkově prozatím hodnotíme sezonu za dobrou," doplnila Rytychová.

V kutnohorském kempu Transit přibyli podle provozovatelky Ladislavy Egidy letos hosté převážně z Francie. "Obsazenost v kempu byla větší v červenci, na chatkách v srpnu," uvedla. Podíl tuzemských a zahraničních návštěvníků byl zhruba vyrovnaný, Češi převažovali jen mírně. Podle Egidy obecně cizinci více vyhledávali kemp, zatímco Češi ubytování v chatkách.

V hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném na Kladensku převažovali v létě mezi ubytovanými cizinci, tvořili 80 procent hostů. "Všeobecně přijíždějí nejčastěji hosté z Německa a severských států, převážně Norska," uvedla manažerka hotelu Lucie Beznosková. V červenci přijelo do hotelu také více hostů z Číny. V červenci i srpnu byl zájem turistů o ubytování obdobný, proti loňské letní sezoně byl podle Beznoskové vyšší.