"Lidé jsou v pohybu víc a víc. Ubytování jsme měli vyprodané nejen my, ale i mnohé větší a menší penziony v okolí," řekl ředitel hotelu Skalní mlýn v Moravském krasu Zdeněk Kozman. Provozovatelé kempů měli plně obsazená pevná lůžka prakticky celé prázdniny, až od 22. srpna byl zájem o něco slabší.

Lidé jezdí nejen za standardními atrakcemi, jimiž jsou v Moravském krasu jeskyně a propast Macocha, ale i za novými zábavami. "Ukázalo se, že například nový Dům přírody Moravského krasu dokáže rodiny s dětmi zabavit klidně na půl dne. Také lidem doporučujeme, ať jedou do lanového centra u Ostrova u Macochy, který vznikl v bývalém lomu" řekl Kozman.

Nedaleko jeskyní na jaře také otevřeli takzvané singletraily pro horská kola. Východisko těchto tratí je u rybníka Olšovec v Jedovnicích. "Zájem byl jedním slovem velký. Lidé v létě přijeli jak z větší dálky, tak sem jezdí lidé z regionu a tráví zde volný čas. O víkendu odhadujeme, že tu mohlo být za pěkného počasí za den i 1000 návštěvníků," uvedl spolutvůrce tras Petr Vaněk. Z toho měl prospěch i ATC Olšovec, v němž byly chatky plně obsazené a většina lidí do něj mířila autem s naloženými koly. "I ostatní ubytovatelé v blízkém okolí pocítili zájem. Proto chystáme jednání s těmi, kteří zajišťují služby v turistickém ruchu, jak řešit další společnou propagaci," řekl Vaněk.

Přestože léto letos nebylo zdaleka ideální na koupání ve volné přírodě, museli odmítat řadu telefonátů se žádostí o ubytování na Vranovské přehradě, ať v Campu Bítov či na Vranovské pláži. "Kromě ubytovaných k nám jezdila i řada jednodenních hostů jenom se vykoupat, protože naše voda patří k nejteplejším v nádržích," řekl jednatel Campu Bítov Marek Mucha.

V Moravském krasu očekávají i dobrý podzim. "Lidé se na toto období těší, že si užijí víkend v klidu. Už tu není přelidněno," řekl Kozman. I Vaněk předpokládá, že podzim je pro cyklisty ještě velmi oblíbeným obdobím a zájem hlavně lidí z regionu o singletraily neustane.

Vzhledem k velkému náporu turistů v hlavní sezoně se nabízí myšlenka pro příští rok zdražit. Například na Skalním mlýně se k tomu ale nechystají. "Zaprvé je velká konkurence a lidé, kteří k nám jezdí, počítají peníze. Proto by nebylo dobré zvednout ceny," míní Kozman.