"Počet ubytovaných hostů se u nás ve srovnání s předchozími roky nějak dramaticky nezměnil. Vzrostla ale návštěvnost naší bobové dráhy, která byla ve srovnání s loňskem o 15 až 20 procent vyšší," řekl ČTK provozovatel sportovního areálu Kaste v Petříkově František Kaštyl.

Podle Kaštyla značná část Čechů letos raději strávila dovolenou v tuzemsku, protože lidé byli zneklidněni častými zprávami o teroristických útocích ve světě. "V celých Jeseníkách je teď hodně návštěvníků," podotkl Kaštyl, podle kterého se rodiny s dětmi zpravidla ubytují na jednom místě a postupně objíždějí jednotlivé atrakce v okolí.

Mírný nárůst počtu ubytovaných navzdory chladnějšímu a deštivému létu hlásí rekreační areál MoravaCamp v Mohelnici na Šumpersku. "I když počasí v létě nebylo teplé a slunečné jako loni, tak jsme měli oproti loňské sezoně malinko lepší návštěvnost. Asi je to díky tomu, co se děje ve světě. Ten nárůst zájmu je vidět," řekl ČTK vedoucí mohelnického kempu Zdeněk Čapák,

Návštěvnosti podle něj pomohla také nedávná rekonstrukce ubytovacích kapacit a zázemí kempu. "Zřejmě se dostalo do povědomí, že je to teď u nás hezčí, a přispělo to k tomu, že návštěvnost byla vyšší než loni," míní Čapák. Zhruba 60 procent ubytovaných v mohelnickém kempu letos pocházelo z Česka a 40 procent ze zahraničí. "Poměr tuzemských a zahraničních hostů se v posledních výrazně nemění," dodal Čapák.

Spokojeni jsou s první letní sezonou také provozovatelé Pradědova dětského muzea v Bludově na Šumpersku, které bylo otevřeno loni na podzim. Například v červenci muzeum navštívilo 4100 lidí. "Některé dny, když se zamračilo nebo i pršelo, muzeum doslova praskalo ve švech. Měli jsme tu 400 lidí najednou, což už bylo poznat," řekla ČTK Pavla Juřinová z Pradědova dětského muzea.

Rostoucí zájem turistů o Olomoucký kraj potvrzují statistiky cestovního ruchu. Za prvních šest měsíců letošního roku počet turistů v regionu meziročně vzrostl o 7,6 procenta na 271.175 a přibylo tuzemských i zahraničních hostů. Turisticky nejatraktivnějším měsícem v prvním pololetí byl červen. Také loni v Olomouckém kraji výrazně přibylo tuzemských i zahraničních turistů. Služeb ubytovacích zařízení v roce 2015 využilo 544.599 lidí a jejich počet meziročně vzrostl o 11,7 procenta.