"Chaty byly vyprodané, stanařů méně než loni," uvedl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje u jezera kemp Klůček. Podle provozovatelů kempů úbytek souvisí s počasím, v létě nebylo tak slunečno jako loni a častěji pršelo. Správce kempu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku Vítek Černý si všiml, že se to projevilo i na zájmu o chatky na příští rok. "Asi chtějí mít lidé jistotu. Několik chatek už máme zarezervováno na celý příští červenec. To jsme obvykle mívali až někdy v průběhu prvního čtvrtletí," uvedl.

Vyšší zájem zaznamenaly také některé hotely, třeba Centrum Babylon v Liberci mělo o pětinu více hostů. "Letní sezonu hodnotíme jako velice vydařenou, počet návštěvníků hotelu i zábavních středisek byl nejvyšší za uplynulé tři roky," uvedl obchodní ředitel Libor Koucký. Podle něj v porovnání s minulými sezonami byl rekordní zájem o pobytové balíčky, které spojují ubytování s dalšími službami, jako jsou wellness procedury, zábava pro děti či vstupenky na turistické atrakce v okolí.

Stoupl také zájem o hory. Starosta Bedřichova Petr Holub odhaduje, že jizerskohorskou obec letos v létě navštívilo asi o 30 procent více turistů než loni. Jezdily hlavně české rodiny s dětmi. "Sezonu hodnotím jako excelentní," řekl Holub. Podle něj pomohly nové atrakce, jako jsou naučné stezky nebo lanový park i obavy lidí z vývoje v zahraniční. Dařilo se také větším ubytovatelům, i když podle starosty ani v minulosti nemívali problémy s naplněním. "Letos se ale kapacita vyprodala velice rychle a brzo," dodal. Podle něj velmi dobrou obsazenost měly také apartmány.

Více turistů zavítalo také do západní části Krkonoš. "Měli jsme asi o 30 až 40 procent vyšší návštěvnost, převládali hlavně Češi," uvedla Lenka Karlová z infocentra v Rokytnici nad Jizerou. Spokojený s letní sezonou byl například jednatel firmy Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda, která provozuje v Harrachově tři hotely. Podle něj byly obsazené zhruba z 90 procent, i když průměrná cena za pokoj stoupla o pět procent. "Zájem je stále o kvalitnější služby a produkty," uvedl Svoboda. Zhruba 40 procent hostů tvořili Češi, mezi cizinci převládali Poláci a Němci.

Více turistů bylo také na Ještědu v Liberci, kam jezdí kabinová lanovka. "Některé dny jsme byli na hraně s odbavením. Za den jsme měli až 3700 cestujících," uvedl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Odhaduje, že za celé prázdniny vyvezou zhruba 120.000 lidí, což je asi o desetinu více než loni. Kapacita v létě v některé dny nedostačovala ani vědecko-zábavnímu centru iQLandia v Liberci. "Počet návštěvníků regulujeme, když jich je uvnitř kolem 1600. Některé dny museli lidé čekat, než někdo vyjde ven," uvedl ředitel centra Pavel Coufal. Ve srovnání s loňskem mělo centrum návštěvnost vyšší asi o 15 až 20 procent. Více návštěvníků měla letos i liberecká zoo, zábavní park Šťastná země v Českém ráji či hrady a zámky.