Národnostní složení turistů se v létě příliš nezměnilo. "Do Prahy stále jezdí hlavně Němci, Američané, Britové, Italové, Poláci, Slováci, hosté z Jižní Koreje, Francie, Číny a Ruska," uvedla mluvčí Prague City Tourism Kateřina Bártová. V loňském třetím čtvrtletí přijelo do Prahy poprvé přes dva miliony hostů. Letošní nárůst počtu turistů již ale nejsou tak vysoké jako v předchozích letech.

Jako vydařenou hodnotí sezonu pražský hotel International. "Oproti loňskému létu jsme zaznamenali vyšší vytíženost hotelu, a to zejména v měsíci srpnu," uvedla marketingová manažerka Simona Seidlová. Praha podle ní nejspíše ze současné bezpečnostní situace v Evropě stále benefituje. A i přes mírný pokles turistů z USA je tento výpadek plně nahrazen nárůstem turistů z ostatních regionů.

Podle regionálního ředitele sítě hotelů Vienna House Klause Pilze letos dochází k rapidnímu zkrácení doby rezervace před samotným příjezdem, a to i u početnějších skupin. "Možná právě proto, že většina klientů vyčkává, jak se bude bezpečnostní situace vyvíjet, a až poté se definitivně rozhodne, zda skutečně na cestu vyrazí," dodal Pilz.

"Již loňský rok se pražské hotely pohybovaly s obsazeností nad 90 procenty, v tomto roce se obsazenost ještě o trochu navýšila. Pohybovala se od 91 do 95 procent, zároveň jsme navýšili průměrnou cenu," uvedla obchodní manažerka hotelové sítě Accor Daniela Nová. Národnostní struktura hostů se podle ní letos nezměnila, většina je z evropských států, vzrostl počet turistů z Koreje a Číny.

Také pro Olympik Hotels se sezona vyvíjí lépe než loni. Počet hostů vzrostl oproti loňskému létu o deset procent. "Myslím si, že nárůst počtu klientů je způsoben právě obavou z nebezpečných destinací, které klienti 'vynechávají', naopak Praha je vnímána jako bezpečnější destinace... zatím," řekl ředitel Olympik Hotels Vlastislav Šos.

Průměrné ceny hotelů v Praze v létě podle údajů hotelového vyhledávače Trivago.cz stouply meziročně o necelé procento na 3057 Kč za dvoulůžkový pokoj a noc.

V pražských hotelech a penzionech se loni ubytovalo 6,57 milionu turistů, o 7,8 procenta více než v roce 2014. Většinu z nich tvořili tradičně cizinci.