Peking přerušil kontakty s Vatikánem v roce 1951 krátce poté, co se v Číně chopil moci komunistický režim a zahájil tvrdý postup proti organizovaným církvím. Noví vládci v zemi zavedli vlastní církev, jejíž biskupy do dneška jmenují úřady bez ohledu na to, zda je podporuje papež, či nikoli.

Po desítkách let nedůvěry se nyní papež František snaží vztahy s Čínou zlepšit. Kardinál Parolin, který je státním sekretářem a vystupuje i jako ministr zahraničí, se podle Reuters zdá být optimistický, pokud jde o šanci na úspěch.

"Je mnoho nadějí a očekávání, že nastane nový vývoj... ve vztazích mezi Svatým stolcem a Čínou," řekl kardinál v severoitalském městě Pordenone. "Bude to ku prospěchu nejen katolíků v zemi Konfucia, nýbrž celé země, která se pyšní jednou z největších civilizací planety," dodal.

"Dovolím si říct, že by to bylo přínosné i pro řádné, klidné a plodné soužití národů všech států na světě..., který je sužován tolikerým napětím a tolika konflikty," řekl šéf vatikánské diplomacie.

Oteplení vztahů s Čínou by Vatikánu přineslo vyhlídku na zlepšení neutěšené situace křesťanů, kteří jsou čínskými úřady často pronásledováni. Pekingu by dobré vztahy s Vatikánem na druhé straně vylepšily mezinárodní image a zmírnily by kritiku ohledně nerespektování lidských práv, poznamenal Reuters.