Guvernér okresu Džani Chal Abdul Rahmán Solamal sdělil, že bezpečnostní síly se stáhly po tvrdých nočních bojích. Okres leží v provincii Paktíja na jihovýchodě země, na křižovatce spojující osm okresů. Procházejí jím trasy vedoucí do Pákistánu.

Bojovníci Talibanu podle guvernéra drželi okres v obklíčení téměř pět dní a v noci na dnešek jich stovky zaútočily na kontrolní stanoviště. "Pokud je opět neobsadíme, pak se Taliban bude schopen snadno přemisťovat z jedné oblasti do druhé a ohrožovat bezpečnost ve třech provinciích," dodal Solamal.

V současné době pokračují tvrdé střety i v dalších částech Afghánistánu, zejména v Hílmandu na jihu, kde byli rozmístěni američtí poradci, aby podpořili obranu. Bojuje se i kolem severoafghánského města Kunduzu, které loni nakrátko padlo do rukou vzbouřenců.

Solamal uvedl, že při nočních bojích v Džani Chalu padlo více než 20 vládních vojáků a policistů a dalších 20 utrpělo zranění. Zároveň ale bylo zabito kolem 200 extremistů. Mluvčí Talibanu Zabihulláh Mudžahíd naproti tomu v prohlášení tvrdil, že bojovníci v Džani Chalu zabili desítky vojáků a policistů a zmocnili se velkého množství vojenského materiálu, včetně obrněných vozidel, lehkých a těžkých zbraní a munice.