"Jsme blízko. Nechceme ale mít jen tak nějakou dohodu," uvedl Kerry. "Chceme něco efektivního, co pomůže Syřanům, pomůže ke stabilitě a bezpečnosti v regionu a co nás přivede k jednacímu stolu tady v Ženevě, aby bylo dosaženo politického řešení (situace v Sýrii)," uvedl Kerry.

"Pokračovali jsme v našem úsilí snížit počet oblastí, ve kterých nám chybí porozumění a důvěra. A to je úspěch," doplnil amerického ministra jeho ruský protějšek. "Vzájemná důvěra se zvyšuje s každým setkáním," dodal Lavrov.

Rozhovory mezi Spojenými státy a Ruskem se uskutečnily již několikrát, v posledních týdnech je ale zkomplikovaly nové syrské vládní útoky na opoziční skupiny a rovněž ofenziva, kterou režim za pomoci Moskvy vede v Halabu. Toto město je rozděleno na část, kterou ovládá vláda, a na část, kterou mají pod kontrolou povstalci.

V příštích dnech by se měly takzvané technické týmy z obou zemí pokusit přijít na způsob, jak oddělit od radikálů syrské opoziční skupiny, které podporují USA a země Perského zálivu. Technické týmy zahrnují americké a ruské vojenské a zpravodajské experty.

Osud syrského prezidenta Bašára Asada tématem současných jednání není; Moskva a Washington se v názoru na toto téma liší. Podle Američanů by se měl vzdát funkce, Rusové však Asada nadále podporují. Debaty se tak zaměřují zejména na nalezení řešení, které by přispělo k ukončení násilí a k opětovnému zahájení rozhovorů o politickém přechodu v Sýrii.