"ANO nerespektuje koaliční smlouvu, ani vlastní volební program, se kterým kandidovalo do voleb," uvedl Sobotka. Podle něj mělo ANO takzvané zastropování věku odchodu do důchodu ve volebním programu, se kterým v roce 2013 kandidovalo do Sněmovny.

Babiš už dříve označil návrh ČSSD na ohraničení věku za populistický. Vláda debatu o tomto tématu ve středu na dva týdny přerušila. Sobotka doufá, že se koaliční partneři nakonec dohodnou. Řekl, že nechce na vládě silové hlasování, kdy by například sociální demokracie a lidovci mohli počtem svých členů hnutí ANO přehlasovat.

Babiš považuje téma za vábničku na voliče ČSSD. "Prioritně bychom měli řešit výši důchodů, které máme nízké a řada důchodců má kvůli jejich výši existenční problémy," napsal ČTK v textové zprávě. Je podle něj nelogické a předčasné řešit v roce 2016 strop odchodu do důchodu pro rok 2030.

Situaci by Babiš okamžitě řešil u zdravotně náročných zaměstnání. "Zároveň budu souhlasit s tím, aby u fyzicky a psychicky náročných povolání, jakými jsou řidiči, zaměstnanci v těžkém strojírenství, zdravotní sestry nebo pracovníci v sociálních službách, byl odchodu do důchodu stanoven na nižší věkovou hranici," uvedl. Důležité je, aby se na výši jejich důvodů podíleli také zaměstnavatelé, dodal.

Lidovci se v této věci vyjadřují spíše zdrženlivě. "Myslím, že se to přeceňuje. Zastropování další vlády mohou změnit. Pokusíme se najít kompromis, abychom se kvůli tomu zbytečně nezasekli," napsal ČTK vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Sobotka společně se stranickým kolegou a předsedou Senátu Milanem Štěchem také připomněli, že jako horní hranici odchodu do důchodu mají věk 65 let například v Belgii, Dánsku, Estonsku, Itálii, Švýcarsku, Velké Británii či Španělsku. "Doufejme, že náš koaliční partner opustí snahu udělat z toho problém," dodal Štěch.

Růst důchodového věku se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Legislativa přitom počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Pokud se vláda dohodne na zavedení hranice důchodového věku v 65 letech, mělo by se to také týkat všech, kteří se narodili po roce 1971.

Ve hře je i varianta důchodové hranice v 67 letech. Když se vláda přikloní k této variantě, bude se důchodový věk dál postupně zvyšovat a pak bude počínaje pojištěnci narozenými po roce 1977 konstantní a bude činit 67 let jednotně pro všechny.