Za rok od března 2015 do března letošního roku oproti stejnému se množství migrantů oproti předchozímu období snížil o 9000. Jde o první podobný údaj od referenda, v němž se Britové rozhodli pro odchod z EU. V hlasování tehdy hrála významnou roli nespokojenost obyvatel s nárůstem imigrace v posledních letech.

Počet cizinců v Británii ve sledovaném období celkově vzrostl o 327.000. Z tohoto počtu pocházelo asi 180.000 lidí z jiných zemí Evropské unie, což je o 4000 méně než v předchozím období, upřesnil podle Reuters britský státní statistický úřad.

V období od června 2015 do června 2016 bylo podáno v Británii více než 36.000 žádostí o udělení azylu, což je nejvyšší číslo za více než deset let. Jde tak o nárůst o 41 procent ve srovnání s předchozím obdobím, ve které stejnou žádost podalo téměř 26.000 osob. Celkový počet dětí bez doprovodu žádajících o azyl v Británii vzrostl na 3472, což je nárůst o 54 procent oproti předchozímu období.

Britská premiérka Theresa Mayová nedávno prohlásila, že výsledek plebiscitu je vzkazem obyvatel, že chtějí, aby do Británie přicházelo méně cizinců. Poukázala opět na to, že její předchůdce a zastánce dalšího členství v unii David Cameron nedodržel slib, že výrazně sníží přistěhovalectví, včetně imigrace ze zemí EU.