Mosul je druhým největším iráckým městem a stále ho má v rukou Islámský stát. Iráckým vládním jednotkám se podle premiéra Hajdara Abádího podařilo získat zpět klíčové město Kajjára nacházející se u velké letecké základny jižně od Mosulu. Leteckou základnu vládní vojska obsadila již před více než měsícem. Znamená to důležitý krok při postupu na Mosul, řekl předseda vlády Abádí.

Kajjára leží ve významné ropné oblasti 70 kilometrů od Mosulu. Iráčtí představitelé opakovaně slibují, že Mosul bude dobyt do konce letošního roku.

Na severu a jihu Bagdádu při útocích v rušných ulicích zahynulo při několika explozích dnes pět osob a 17 jich utrpělo zranění. Další dva lidi zabily a sedm zranily bomby připevněné k automobilům na jihu a východě metropole. Šest lidí přišlo o život při třech přestřelkách v různých čtvrtích hlavního města. Bilanci obětí potvrdily policejní a nemocniční zdroje, napsala agentura AP.

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí dnes vyzval irácké sunnity, aby se připravili na "dlouhou gerilovou válku", pokud bude Islámský stát poražen.

"Iráčtí sunnité by se neměli jen tak vzdát, pokud (jejich) města padnou do rukou šíitské (vládní) armády," řekl Zavahrí ve videonahrávce, kterou rozšířili jeho stoupenci. "Naopak by se měli reorganizovat a připravit k dlouhé gerilové válce s cílem porazit okupanty svých oblastí," dodal.