Denní sazba kolejného bude v nadcházejícím akademickém roce od 89 do 122 korun. Maximální výše kolejného se tak pohybuje od 2769 do 3782 korun za měsíc. "Cena pro studenty zůstává stejná. Pokud budeme případně cenu měnit, pak pouze cenu pro hotelové hosty," uvedla Šiková. Ceny pronájmů bytů v Ústí začínají zhruba na 4500 korun u těch menších. Mnoho studentů se proto raději složí na společné bydlení v pronajatých bytech.

Na kolejích navíc doposud neskončila rekonstrukce. S ohledem na malý počet opravených pokojů se cena podle vybavení zatím neliší, rozdíl je podle počtu lůžek v pokoji. Studenti mají k dispozici vysokorychlostní internet přes zásuvku, pokrytí wifi sítí správa kolejí plánuje do budoucna. Největší letošní investicí byla výměna části okenních výplní za 1,2 milionu korun.

Počet všech lůžek na kolejích v Ústí klesne nyní o 211. "Do konce srpna slouží část objektu v Hoření k ubytování studentů, hostů a zaměstnanců. Od 1. září bude kapacita z ekonomických důvodů uzavřena," uvedla mluvčí.

Celková kapacita tak bude 1152 lůžek. K 18. srpnu podalo žádost o bydlení na kolejích 484 domácích studentů a 116 zahraničních. Průměrná obsazenost kolejí v říjnu 2015 byla zhruba 66 procent, v červnu 2016 to bylo 44 procent.

Kapacita kolejí byla v minulosti o desítky míst vyšší. Kvůli opadajícímu zájmu studentů o ubytování univerzita uzavřela kolej v Schichtově vile ve čtvrti Vaňov a snažila se prodat nevyužívanou budovu na Klíších. Na kolej K5 podala žalobní návrh na určení vlastnictví správkyně konkurzní podstaty úpadce Milana Dvořáka. "V současné době nemáme žádné nové informace k řešení této kauzy," uvedla Šiková. Soubor nemovitostí ve Vaňově nabídla univerzita Ústeckému kraji, který ji však odmítl.