Nezletilec se pokusil spolu s jedním z pachatelů útoku v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray Adelem Kermichem odjet do Sýrie v roce 2015 a znovu letos 12. července. Švýcarské úřady jej ale zadržely a deportovaly do Francie, kde byl obviněn ze spolčování s teroristy a umístěn do vazby.

Francouzští vyšetřovatelé se nyní snaží najít případné komplice teroristů z kostela. Ve vazbě zůstávají v souvislosti s útokem dvě osoby, třicetiletý bratranec druhého z útočníků Abdela Malika Petitjeana a syrský žadatel o azyl. U Kermiche byla totiž nalezena fotokopie syrského pasu a vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda by tento pas mohl patřit právě zadrženému syrskému uprchlíkovi.

Třetí dosud zatčená osoba, šestnáctiletý mladík, už byl propuštěn, ale úřady ho nadále budou vyšetřovat na svobodě. Mladý muž podle francouzských médií pravidelně navštěvoval webové stránky islámských radikálů a podněcoval k terorismu.

Jiný kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray dnes naplnila večerní bohoslužba (vigilie) za šestaosmdesátiletého kněze Jacquesa Hamela, který byl při útoku zavražděn. Mezi zhruba třemi stovkami lidí bylo podle AFP přibližně 50 muslimů, kteří přišli dát najevo lítost nad jeho vraždou.

V Bordeaux se k uctění knězovy památky konala ekumenická mše, na niž dorazilo okolo 400 věřících. Několik stovek lidí se v Lyonu zúčastnilo "pochodu bratrství", který svolali místní katolíci a muslimové. Účastníci nesli transparenty s hesly jako "Toto není válka mezi náboženstvími," nebo "Všichni jsme bratři a sestry".