Muže zadrželi při pasové kontrole na stockholmském letišti Arlanda. Důvodem bylo upozornění Interpolu, že ho ruské úřady hledají kvůli "trestným činům spojeným s terorismem". Po výslechu na policii, kterého se zúčastnil také úředně přidělený obhájce, prokurátor Ronnie Jacobsson rozhodl o propuštění zadrženého.

"Rozhodl jsem se na základě toho, co bylo řečeno během výslechu, a na základě informací, které nám tento člověk řekl," uvedl Jacobsson v prohlášení pro média. "Dospěl jsem k závěru, že není žádný důvod, proč by měl být zbaven svobody," dodal bez dalších podrobností.

Soud předtím podle AFP sdělil, že vydání ruského občana k trestnímu stíhání závisí zejména na zárukách poskytnutých Ruskem, že soudní řízení bude spravedlivé a transparentní, a také na podloženosti vznesených obvinění. "Pravděpodobnost extradice je velmi malá," konstatoval soud a dodal, že kvalifikaci trestné činnosti, kterou ruské úřady u tohoto muže uvádějí, švédské trestní právo nezná.

Podle agentury AP Jacobsson také novinářům sdělil, že dotyčný muž má několik občanství, včetně ruského. Zadržen byl při mezipřistání a míří do dalšího státu. Prokurátor ale neupřesnil, do kterého.