Podle dosavadních návrhů mělo na ministerstvo zahraničí příští rok jít ze státního rozpočtu 6,85 miliardy korun. Letos ministerstvo hospodaří s částkou 6,69 miliardy korun.

Zaorálek po schůzce nechtěl o konkrétních částkách mluvit s tím, že na využití peněz se s Babišem shodl a konkrétní částku později vyjednají náměstci. Při příchodu Zaorálek mluvil o požadavcích ve výši zhruba 800 milionů korun.

Podle Zaorálka roste export se zeměmi, jako jsou Spojené státy, Izrael či Švýcarsko, proto chce ministerstvo zahraničí v těchto zemích posílit ekonomickou diplomacii. Zaměřit se hodlá rovněž na Střední východ a některé země, kde se podle Zaorálka otevírají možnosti, jako je Írán či Kuba. "Potřebujeme mít kvalitní zastoupení, aby tam bojovali za náš export," doplnil později Babiš.

Kromě toho potřebuje úřad peníze na zajištění lepší bezpečnosti zastupitelských úřadů v místech, kde se zhoršila bezpečnostní situace nebo se odehrávají konflikty. Zaorálek zmínil opět Střední východ a některé oblasti Asie. "Chceme-li tam mít zastoupení, musíme i posílit ochranu úřadů," poznamenal. V některých zemích chce mít Česko nově velvyslance, řekl bez bližších podrobností ministr.

Na dotaz, zda se s ministrem financí na předložených požadavcích shodli, uvedl: "Mám pocit, že ty věci byly víceméně přijaty. Detaily, které se týkají cifer, dohodnou náměstci."